tisdag 21 juni 2011

Träff 26/6

Ja, här sitter man nu. Ensam. I Hjortronet. Ett ganska dåligt namn på ett konferensrum på stadshuset, tycker vissa. Vi har just avslutat extraträffen för administratörer och elevstödjande personal som anordnades för att vi skulle få möjlighet att få tekniken att fungera och ett bättre grepp om olika funktioner.

Ett folktomt Hjortronet. I fjärran hörs en kopieringsmaskin.




















Man kan tycka att 9-12 utgör oceaner av tid, men det tidsspannet visade sig vara ungefär lika vidsträckt som den inte alltför storslagna Roknäsån. Vi hann dock få email och kalender via Exchangesynkningsprogrammet Touchdown att fungera samt installera GO SMS PRO, med vilket vi kan grupp-SMS:a - och MMS:s (dock det sistnämnda med störst, allmän framgång i GO MMS-läget). Dock verkar det som vi kommer att behöva lägga upp kontakter för hand i telefonboken, och utifrån detta skapa SMS-grupper i GO SMS PRO (hur man gör detta kan du läsa om i tidigare inlägg).

Några hade hunnit börja gå när Gertrud fick svar på sin inledande, och högst relevanta fråga, om hur man kan öppna bifogade filler som mejlas åt en? Svaret är att man måste installera dokumenthanteringsprogram som öppnar olika filer.

Om du läser bloggen via mobilen kan du ladda ned programmen direkt via dessa länkar. I annat fall söker du, via mobilen, i Market efter Documents to go (som öppnar Word och Excel mm.) samt ett PDF-läsarprogram för den typen av filer. Jag och Gertrud laddade ned Adobes eget originalprogram, vilket tyvärr är väldigt "sugigt" - som mina barn skulle ha sagt för ett år sedan. PDF Viewer är bättre, eftersom det tillåter en högre grad av inzoomning.

PDF Viewer finns att hämta här:
http://market.android.com/details?id=cx.hell.android.pdfview

Documents to go finns här:
http://market.android.com/details?id=com.dataviz.docstogo

Vi kom överens om att träffas igen, någon gång när intagningstumultet lägrat sig i mitten av september - och då titta tillbaka på funktioner som mobilbloggning, Doodle (tidsbokning) och, kanske, talstöd/talsyntes. Därtill finns en hel del annat som förstås kan vara av intresse för personal som möter elever i skolan (som hur man hanterar radio, TV, video, nyhetstidningar, uppslagsverk och sociala medier i telefonen).

Ha det gott under semestern så hörs vi i augusti
mvh/Niclas

fredag 17 juni 2011

Publicera video med blogg-app

Vår Blogger-app stödjer inte video. Så jag testar bloggerdroid med en video jag mms:ade till Hasse J i lågkvalitet. Dock reklamstinn.
Published with Blogger-droid v1.7.1

Stöd för Text-till-tal i telefonen?

Ja, här sitter jag och klurar på några funderingar jag fick efter att  ha samtalat med lärarna kring olika slags elevbehov. Möjligheten att få höra, istället för - eller som komplement till - det skrivna sågs som något värt att sträva efter. Och varför inte? Att ha möjligheten till att kunna få instruktioner, uppgifter och annat material uppläst för sig borde kunna vara ett enkelt sätt att ge ytterligare stöd till eleverna i deras arbete mot att uppnå målen.

Det finns, på våra datorer i skolan, ett "Eleveskrivbord" som erbjuder talsyntes och stöd - men vilken roll skulle telefonen kunna spela i sammanhanget? Eftersom jag inte har ordnat med skärmdumpar/skärmbilder från min telefon bjuder jag här på en liten lågkvalitativ inblick i processen att starta ett talstöd i Samsungtelefonen via en annan mobilkamera. Svepet avslutas med ett litet film klipp, så att ni får höra hur Klara låter.

För den tekniskt intresserade eller nyfikna/nyfikne autodidaktikern finns längst ned i inlägget en liten beskrivning av hur jag gått till väga för att installera talstödet. Nu över till Klara:

Ett mejl med en pdf-bilaga kommer till brevådan i Touchdown.


















Jag klickar på "gemet" uppe i högerhörnet



















Markerar filen, som laddas ned, och väljer att öppna den med PDF to  Speech




















Så här låter Klaras uppläsning av ett PDF-dokument:



Har ramlat över Eyes-freesatsningen för Androidmobiler och har utifrån hemsidor kring denna försökt finna program som skulle kunna vara oss till hjälp. Först och främst måste man ha en talstöds-"maskin", nedladdad i sin telefon. I vårt fall tycks den heta SVOX Classic text to speech, vilken kräver ytterligare programvara: TTS Extended (TTS som i Text-To-Speech). Här började mina problem: Denna "extension" går inte att ladda ned på Market. Varför vet jag inte. Kan bero på att vi finns i fel land - eller kör "fel" androidversion (2.1). Jag fick leta upp installations filen på nätet och ladda ned den i datorn, för att sedan lyfta över den - via USB - till minneskortet. TTS-extensionfilen, tts_3.1_market finner du i en lista här.

Gick sedan till filhanteringsapplikationen "Mina filer" (går att ladda ned andra file managers om man känner för det) och valde den för installation. Fungerade som det skulle.

SVOX erbjuder bara engelska som standardspråk, varför jag var tvungen att (på mitt kopplade Visa) köpa Svox swedish, med rösten "Klara". Klara kostar 29 kr. Sedan måste man välja ett program där denna Svox-motor kan agera. En sådan lista finner du här.

Jag har med varierande framgång testat några olika program: ezPDF fungerade inte med svenska varför jag har köpt PDF to speech för 20 kr. Det fungerar - men dyker om man vill in i inställningar och skruva till röstläget, vilket jag låter bli. Inte heller tillåter programmet att man försöker klicka på länken till andra Svox-program. Undviker man detta fungerar det... rätt bra, tycker jag. Klara är kanske inte helt prickfri och avslappnad i sin recitation, men vem är väl det?

torsdag 16 juni 2011

Bloggen har firat 1000-tittsjubileum

Kan bara berätta att bloggen har firat jubileum: 1000 tittare. De flesta kommer förstås från Sverige, men 39 tittar kommer från USA, följt av Singapore och Tyskland. Man kan undra om det rör sig om genuint mobile learning-intresserade människor eller om något slags webb-crawlande datorer/servrar..?

Upprättar du en blogg på Blogger så kan du följa rörelserna på denna i administrationsmenyn, under fliken "Inställningar".

Ha en bra sommar alla!
Niclas

Projektets syfte - en programförklaring

Hej på er!
Träffade projektberörda lärare på fordonsprogrammet i tisdags för att diskutera tidsupplägg, strategier för elevinträdet i projektet och vilka pedagogiska lösningar och tekniska erbjudanden som kan vara bäst att utgå ifrån. Har antecknat och återkommer med en liten redovisning och några reflektioner.

Därtill berörde lärarna projektets sin ursprungliga ansökan och dess syfte och målsättningar för att stämma av att projektet ligger på rätt kurs, innehålls- och syftesmässigt. Och det gjorde det, även om de yttre förutsättningarna (tjänstefördelningar, personalförändringar) - som vanligt i skolans värld - tvingar oss till vissa anpassningar och omtag när, exempelvis, nytillkomna lärare behöver introduceras till hösten.

Jag känner också att lärargruppens intentioner och idéer rimmar väl med den programförklaring jag i projektets initieringsfas presenterade för förvaltningens ledningsgrupp, i samband med budgetarbetet inför 2011. Min syn på projektet uttrycktes så här:


mLearning – ett mobilt lärandeprojekt
I dag har så gott som alla ungdomar en egen mobiltelefon och användningen har, särskilt bland flickor, kommit att bli allt mer avancerad och multimedial. Dagens mobiltelefoner erbjuder långt mer än bara direkta samtalsmöjligheter utan har, tack vare inbyggd kamerateknik och alltmer avancerade Internettjänster, också blivit ett verktyg för samplanering, informationssökning och text-, foto- och videodokumentation. Mobiltelefonanvändningen skulle kunna ses som en del av det informella, outtalade och mer spontana lärandet som sker och är ett område där unga kan antas utveckla nya idéer, strategier och vägar för hur man kan lära sig. Detta sker idag, i stort, helt avskilt från det mer formellt uttalade och styrda och skolanpassade lärandet. Häri, i mötet mellan fritiden och skolan, praktiken och teorisalen, riskerar en gyllene möjlighet att tappas bort: Är det kanske så att användningen av den mobila tekniken kommer att ge upphov till nya, och hittills ouppnådda, sätt att lära sig – i skolan och för framtiden?

Det finns inom förvaltningens och Strömbackaskolans ledningsgrupper ett starkt intresse och behov av att stå förberedda och rustade inför en nära framtid, som säkerligen kommer att inbegripa frågan om mobil teknik och dess användbarhet i utbildningsverksamheten. Av denna anledning har en projektplan utarbetats, vilken inbegriper två gymnasieklasser och omgivande personal. Efter en öppet ansökningsförfarande har elev- och personalgrupper hemmahörande på Estetprogrammet (bild och formgivning) samt Fordonsprogrammet (transportinriktningen) valts ut att ingå i ett fortsatt projekt.

Projektet syftar till att ge förvaltnings- och skolledning en klarare bild av potentialen i och en god grund för en framtida strategi när det gäller den mobila teknikens användning i utbildning. Det finns därtill i projektet några huvudsakliga målsättningar, vilka har en direkt koppling till undervisningen:
  • Ge eleven ökade möjligheter att kontinuerligt dokumentera, överblicka och reflektera över sin lärprocess – oavsett om den äger rum i skolan, verksamhetsförlagd utbildning eller i hemmet.
  • Tillhandahålla ett undervisningsverktyg som tar fasta på lärandets sociala dimensioner genom att det underlättar informationsutbyte och samarbete. 
  • Utveckla nya undervisningsmetoder och arbetsformer, vilka – till vissa delar – kan antas utmana skolans syn på vad kunskap är, varifrån den kommer och hur den uttrycks. Det handlar här inte minst om att erbjuda våra elever fler uttrycksformer såsom bild, film och ljud, vilket kan sägas utmana den skrivna textens dominanta ställning i skolan. I detta tar projektet fasta på tankarna om aktivt medborgarskap och digital kompetens.
  • Tillgodose behoven av kommunikation mellan elever och skolpersonal samt stärka elevernas överblick av individuella och gemensamma planeringar. Detta kan åstadkommas genom nyttjande av gemensamma kalendarier, mobila informationstjänster, kontaktlistor m.m. 
Projektet inbegriper totalt 63 personer och beräknas pågå under en 18-månadersperiod, med start från och med årsskiftet 2010/2011.

tisdag 14 juni 2011

måndag 13 juni 2011

Mejla till grupper/dela schemapositioner med grupper

Hej igen!
Ni minns att vi har haft problem att skapa grupper i vår Exchangeapp och i telefonen - och att de grupper och distributionslistor som finns att tillgå i den globala adressboken (GAL) endast är de stora och officiella skolgrupperna för kommunen. MEN Hans på IT-avdelningen har nu lovat att hjälpa oss genom att upprätta distributionslistor för våra berörda Estet- och Fordonsklasser så att vi kan nyttja Outlookfunktionerna på bästa sätt. Detta gör han under första veckan till hösten - eller tidigare om han hinner få giltiga listor med klassbenämningar och berörd personal.

Hans flaggar också för möjligheten att skapa nya och gemensamma kalendrar (för prov eller annat) vilka elever och personal kan dela. Det sistnämnda tänker jag att vi kan ta upp till diskussion till hösten.
/Niclas

SMS:a till många - utan att projektbudgeten havererar?

Har funnit två applikationer för grupp-SMS på Market:

GO SMS Pro

Denna applikation verkar bra – eller åtminstone lovande. Installerade appen och öppnade ”Inställningar” i programmet och valde svenska som applikationsspråk. Fick då erbjudande att installera en insticksfil med svenskt språk. Ställde också in programmet på ”Normal” istf ”Pro”, så att det inte skulle bli så trögarbetat, och satte sedan igång att skapa SMS-grupper vilket ju var målet. Fungerar jättebra för volymen på vår grupp (i nuvarande fas 23 personer då jag saknar B-L P:s privata mobilnummer). Tror att man kan hantera grupper upp till 100 personer, vilket lär räcka gott och väl om inte några besparingar slår igenom till hösten, med undervisningsgrupper som blir fyra gånger större. Tror att vi inte behöver måla det scenariot på väggen ;). Eftersom jag ännu inte funnit någon funktion att ”skärmdumpa”/självfotografera telefonens egen skärm erbjuder jag istället tre allt annat än högkvalitativa fotografier som jag tog med min andra telefon…

Med hjälp av ”funktionsknappen”, längst till vänster under skärmen får man fram en meny så att man kan skapa nya grupper.




När gruppen väl är skapad kan man bocka för denna – och därmed välja alla medlemmar, som man har lagt till i denna. Man kan även bocka ”ur” medlemmar, som ej ska få meddelandet.


























Min tanke är att nyttja programmet för mass-/grupputskick av SMS, men programmet kan också användas för MMS – på litet olika sätt. Ser ni flikarna ”Attachment” och ”GO MMS”? Jag tror, i detta embryonala bekantskapsläge, att attachment innebär att man ”bäddar in” sina medier i meddelandet, vilket innebär att de blir ganska stora och tunga: Man får exempelvis bara filma med låg storlek och kvalitet med sin mobilkamera för att kunna klara storlekskraven för meddelande. Jag tror att GO MMS erbjuder meddelanden där dina medier inte syns i själva meddelandet, utan istället erbjuds som länkar i detsamma. I sådana fall inte lika snyggt, men kanske mer praktiskt.


























Testa och se vad ni tycker. Tror detta kan vara en lösning framför den SMS-tjänst, som jag tidigare berättat om och som Kultur & Fritid nyttjar. Den sistnämnda är kanske bättre men innebär också att vi öppnar för risken för okontrollerbara kostnader. I detta fall sätter våra kortabonnemang ett naturligt kostnadsstopp, vilket jag tycker är att föredra. Vad tror ni?

Finns också en annan applikation, som fick rätt bra omdömen. Ni får jättegärna pröva denna också och berätta vad  ni tycker!

Handcent







fredag 10 juni 2011

Grupp-SMS

Hej på er!
Tack för de (negativa) svaren, på mitt test att skicka sms via mejl: bara e-post, inga sms. förstod nästan det. Har fått vantarna på Telias grupp-SMS-tjänst, som Kultur & Fritid öser lovord över. Verkar bra - skriver på en hemsida som skickar ut meddelandena till angivna mottagare i form av SMS - men kostar 0,55 kr/st. Känns som om kostnaderna skulle kunna springa iväg i skolsammanhang. Men jag ska titta på den. Ramlar ni över någon sms-tjänst får ni tipsa!
/Niclas

Skickades från NE:s mobiltelefon...

9 jun 2011 kl. 12:24 skrev "Niclas Ekberg"

Hej
Testar att sms:a via outlook. Vore roligt om ni finge detta meddelande som sms. Skulle göra kommunikationen oerhprt smidig! Hör av er
/Niclas