Sidor

tisdag 11 juni 2013

Rapport kring mLearningprojektet

Efter en väl så utdragen tid har en rapport kring mLearningprojektet nu släppts. Den baserar sig på de samtal som jag har fört med medarbetarna och eleverna i klasserna, månadsrapporteringarna - och, framförallt, enkätsvaren och kommentarerna.

Rapporten är rätt ymnig och den som vill kan med fördel börja med att läsa sammanfattningen - eller titta på resultatdelen. För den som är intresserad av den pågående och världsvida forskningen kring mobil teknik och utbildningsteknik finns ett kapitel, i form av forskningsöverblick, som behandlar just detta. Här finns i mitt tycke en hel del intressant att ta fasta på som rör skolans utmaning att förhålla sig till en vardag utanför - men alltmer inflätad i - skolan, som präglas av ständig uppkoppling, social interaktion och snabb informationsåtkomst. "Varhelst, närhelst" med andra ord. Det finns all anledning för oss som är verksamma i undervisning att fundera över vilka avtryck teknikutvecklingen och teknikanvändningen kan och bör tillåtas lämna på vår undervisning. Både vad gäller undervisningens former och innehåll.

Rapporten släpptes under maj 2013, och
ska redovisas för nämnden 26 juni
Du som undrar vad det blev av intervjuerna kan jag meddela att jag planerar att publicera en eller två artiklar i slutet av hösten 2013 som baseras på dessa. Flaggar når detta sker.

Lägger ut en länk till LTU:s publikationssystem där du finner rapporten, som du kan ladda ned i PDF-format. Jag har några tryckta exemplar i gammalt, hederligt analogt format och är du intresserad av ett sådant kan du höra av dig till mig!

Ett stort tack, igen, och så önskar jag en trevlig sommar till er alla!

På återhörande/Niclas

Några bilder från Blåsenhus

Träffade Mats Cullhed (se personalsida), Uppsala Universitet, med anledning av ett seminarium som jag åtagit mig att hålla. I egenskap av doktor i antik historia arbetar han som pedagogisk utvecklare med inriktning mot IT och Lärande. Det är för mig en snudd på oslagbar kombination.
  

Mats (del)ansvarar för Learning Lab i Blåsenhus, vilket är en smått futuristisk lärosal, bestyckad med lagom innovativ teknik i form av smartboards, projektorer och ljud. Lagom i bemärkelsen att miljö, möblemang och teknik är anpassat så att "vanliga" lärare ska våga pröva på och låta sig inspireras av teknik som går att finna i eller införskaffa till ordinära lärosalar.
Eftersom vi på KKL står i mentala startgropar för ett tankearbete när det gäller framtida lärosalars utformning och en ny arkitektur för institutionen som sådan, vilken är utdömd och måste nyuppföras, passade jag på att inmundiga Blåsenhusarkitekturen och lösningarna.
Mats visar några enkla sätt att använda Smartboards på ett studentaktivt sätt och tipsar om add-onprogrammet Extreme Collaboration, som gör att alla studenter kan interagera med klassrummets Smartboard. Läraren kan ta emot och sortera, lyfta studentreflektioner/kommentarer vid Smartboarden (t.ex). Vettigt verkade vara att sätta hjul och skenor på tillvaron i syfte att skapa flexibla lärmiljöer. Jo, det finns användningsmöjligheter i de interaktiva skrivtavlorna som går bortom det gamla idealet om den frånvände och katederundervisande läraren, vilken agerar som "sage on the stage".
Vettigt verkade också tipset att genomföra "sitt-test" på de hjulförsedda arbetsborden vilka kan ha en tendens att välta. Detta undergräver känslan av en trygg lärmiljö, förstod jag av resonemanget (lärlabbet i Uppsala har bytt ut en första omgång bord av just denna anledning).

Här finns en presentation av labbsalen - och en panoramabild (i Flash).

Jag passade på att ta några bilder, vilka här frikostigt delar med mig av:

Entré - och ovan till vänster skymtar en del av
den IT-pedagogiska labbsalen
Vy över entrén
Paviljong med studiemöjligheter utmed ingången på baksidan
Entrén med bemannad receptionskur skymtandes längst in.
Bild tagen med rygg mot biblioteket.
Biblioteket
Lässtudion i biblioteket
Grupprum (i en något dunklare korridor)
"Läsbord" i korridor. Allt på hjul eller skenor,
för ökad flexibilitet.
Kan det benämnas som "vidluftigt"?
Bild underifrån på IKT-labbsalen, som mest kan
liknas vid ett slags "Space Bowl"
Personalutrymme/fikarum ovanpå den hängande
labbsalen...
...med tillhörande veranda.

Smartbord i (o)fokus. En av fyra Smartboards i den rätt lilla men
avdelningsbara salen. I varje hörn finns även projektor och duk -
och panel för alla tänkbara överföringskablar (DVI/HDMI/VGA/etc) 

Förevisning om hur Powerpoint enkelt importeras i Smartboard,
för att ex-vis färdigställas i samarbete med studenterna under
pågående lektion. Kan också bygga nytt med valda, markerade
delar av vilka collage m.m. kan sättas samman, sparas och
delas ut.






































Att förhandla användning och mening

Inbjuden att leda ett lunchseminarium om att undervisa och lära med sociala medier. Seminariet ägde rum onsdagen 5 juni 2013 i Uppsala Universitets Learning Lab, Blåsenhus.