fredag 26 april 2013

Seminarium om framtidens skola


Deltog 25 april i ett seminarium om nya medier i skolan. Arrangör var den finska Föreningen Norden, Pohjala-Norden, i samarbete med Hanaholmens Kulturcentrum i Helsingfors. Jag ser för övrigt att Föreningen Norden i Sverige har en underavdelning i Piteå, vilket var nytt för mig.

På seminariet lyfte den finska representaten möjligheten att förena internationellt (nordiskt) skolsamarbete och ett ämnesövergripande förhållningssätt. Den danska delegationen från Örestads Gymnasium visade på deras ambitiösa sätt att satsa på elevaktivt och explorativt lärande i en arkitektoniskt öppen lärmiljö där varje elev har iPads. I satsningen ingick användningen av Google Apps, som undervisnings- och lärandestödjande IT-struktur, medan den mer administrativa delen av skolverksamheten hade lagts på systemet Lectio.

En vettig lösning tycker jag: Man kan med fördel använda de öppna webbresurserna i molnet - långt mer och mer organiserat än vad som sker idag i skolan - men vi kan inte lita till dessa resurser när det gäller de uppgifter som rör vår myndighetsutövning. För sådana - eller vår elevdokumentation - får vi lita till traditionella och mer slutna IT-strukturer.

Det var också intressant att höra hur de progressiva idéerna om teknikfrämjat lärande och teknikens möjligheter i lärprocessen (enligt min uppfattning) kolliderade med examinationsvurmen i Danmark: att elevernas kunskaper vid en given (slut)punkt ska mätas och vägas. Detta förtar litet av möjligheterna att dra full nytta av de nya medierna som resurser i den formativa bedömning och öppnar för riskerna för plagiat och fusk. Att Finland är duktiga på att mäta och väga elevernas kunskaper vet vi redan - och här pågår diskussioner om att försöka komma tillrätta med vad somliga menar tenderar bli okynnes- eller övermätningar. Bedömning och examination sätter stor prägel på lärprocesserna i skolan. Hävdar jag.

Själv pratade jag om vikten av förståelse (vad är teknik?), förhandling (om teknikens mening) och förankring (i synen på lärandet och den önskade pedagogisk riktningen).

Bildspelet kan laddas ned i sitt original i pdf-format (här), eller ses som Googlebildspel nedan: